André Platteel


André Platteel (1969) groeide op in Leiden. Na zijn studie verhuisde hij naar Amsterdam en woonde afwisselend in New York

Platteel debuteerde met Alles Hiervoor (2014, de Arbeiderspers). Op de vlucht voor zijn verleden reist Jonathan af naar Big Sur, California. Als hij in een spirituele gemeenschap terecht komt, raakt hij onder de indruk van De Noor, een charismatisch figuur met een grote aanhang. Onder het mom van universele liefde en idealisme wordt terreur en geweld gerechtvaardig. Een confrontatie tussen Jonathan en De Noor kan niet uitblijven.

Net veertien (2016, Magonia) vertelt het verhaal van Jonathan en Stefan, twee broers die opgroeien in een volkswijk. Een van hen gaat op zijn veertiende op seksuele ontdekkingstocht, de jongste broer moet acht jaar later, op zijn veertiende strijden tegen de dood. Onno Blom noemde Platteel een waardig opvolger van Jan Wolkers vanwege de thema's seks en dood die in deze roman om elkaar heen kronkelen.

In Alleen de eenzamen (2019, Magonia) komen negen vertellers aan het woord in afwisselende hoofdstuken: familieleden - waaronder Jonathan - geven inzicht in Sam, een oplichter die naar Miami is gevlucht en na twintig jaar terugkeert om het goed te maken met zijn zoon. Sams terugkeer loopt uit op een familiedrama. De roman kreeg vier ballen van het NRC met als titel: 'Dit schrijven stinkt naar wraak, varkens en nep-chianti.' Tzum merkte op dat Platteel de kunst verstaat van de absurdistische terzijdes met mooi impliciet gehouden maatschappijkritiek.

Ooit waren wij vogels (2024, Magonia) is een apocalyptische roman waarin Jonathan vader is geworden en zijn gezin probeert te beschermen terwijl de aarde op instorten staat. De Volkskrant bestempelde het boek als een inspirende post-apocalyptische roman 'door de rijke taal van Platteel die op sommige momenten dromerig is, dan weer teder of juist rauw en precies daarom perfect past bij de chaos die hoort bij een langzaam ontbindende wereld.'

Platteel is ook oprichter van ADAMAS, een initiatief om te voorkomen dat jongeren met een complexe achtergrond vatbaar worden voor criminaliteit.